2 Haziran 2022 Perşembe

Yumurta Çatlatma İğnesi

 

Yumurta Çatlatma İğnesi Vurulduktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli ?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir ?

Yumurta çatlatma iğnesi;  kısırlık sorununa bağlı tedavi olmak isteyen kadınlarda bebek sahibi olabilmek adına büyüyen foliküllerin çatlamasına ve daha fazla sayıda yumurta oluşmasına yardımcı olan iğnedir. Tüp bebek tedavilerinde döllenme zamanını ayarlamak gerekiyor. Yumurtanın olgunlaşmasını ve tüplerce tutulmak adına atılmasını sağlayacak çatlatma iğneleri kullanılır. Normal şartlarda vücut çatlatma hormonunu kendiliğinden üretir. Ancak tüp bebek tedavilerinde bu hormon dışarıdan verilir ya da bu hormonun üretilmesini sağlayacak ilaçlar kullanılır.

Kadınlarda en çok karşılaşılan doğurganlık sorunlarından biri yumurtalıktır. Kadınların üreme hücreleri yumurtalıklar vasıtasıyla oluşur. Çatlatma iğnesi uygulayarak yumurtlama sürecinde ortaya çıkabilecek tüm sorunların aşılması hedeflenir. Yumurta çatlatma iğnesini ülkemizde birçok sağlık kuruluşunda yaptırabilirsiniz.

Tüp bebek tedavisinde ana amaç yumurtalıkların geliştirilmesi aşamasıdır. Bu yüzden yüksek doz ilaçlar uygulanarak birden fazla yumurtanın üremesi hedeflenir. Yumurtalıklar adetin ikinci günü uyarılmaya başlar. Bu süreçte 10 gün kadar ilaç uygulanır. Ayrıca bu sürede birkaç defa ultrasonografi takibi ile yumurtaların gelişme durumu yakından izlenir. Olgunlaşan yumurtalar 20 mm kadar büyüdüğünde yumurta çatlama iğnesi adı verilen ilaçlar uygulanır.

Daha tıbbi terimlerle açıklamak gerekirse ;

Yumurta yeterli olgunluğa ulaştığında hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu çatlamaya sebep olur. Çocuk tedavisi uygulanan infertilite hastalarında yumurta çatlamasını dışarıdan enjeksiyon şeklinde uygulanan HCG hormonu ile gerçekleştirilir. Enjeksiyon şeklinde uyguladığımız HCG hormonu doğal hipofiz bezinden salgılanan LH hormonunu taklit ederek yumurtanın çatlamasını sağlayan bir ilaçtır. Çatlatma iğnesi Polikistik Over Sendromu gibi yumurtanın düzenli her ay çatlamadığı durumlarda, aşılama yönteminde veya tüp bebek tedavisi sırasında oluşan yumurtaların eş zamanlı çatlaması için uygulanır.

İçeriğimizin sonunda sizlere evde yapabileceğiniz bir kür paylaştık lütfen sayfada aşağıya inerek inceleyin..

Sıkça Sorulan Sorular;

Çatlatma iğnesinden kaç saat sonra ilişki olmalı ?

İğne yapıldıktan 12 saat sonra ve 36 saat sonra ilişki olması gebelik şansını artırır. Çatlatma iğneleri özünde ağrısız bir işlemdir ve ağrı yapması beklenmez. Ertesi gün hapı ve benzeri doğum kontrol hapları almamış olmaya dikkat etmelisiniz.

Yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra ne zaman hamile kalınır ?

Yumurta belirli bir çapa ulaştığında çatlatma iğneleri yardımıyla yumurtlama gerçekleştirilir. Bu dönem, gebelik şansının en yüksek olduğu zaman dilimidir. Yumurtlama, çatlatma iğnesinden sonra yaklaşık 36 saat sonra gerçekleşir.

Çatlatma iğnesi ile yumurta kesin çatlar mı ?

Çatlatma iğnesi kullanılmasının ardından 36 saat kadar bir sürede yumurtada çatlama başlar ancak bazı durumlarda da kadındaki yumurta çatlamayabilir. Bir diğer ihtimal ise yumurta çatlasa da hamilelik oluşmamasıdır. Bu nedenle yumurtanın kesin çatlayıp çatlamadığı doktor kontrolünde tespit edilebilir.

Çatlatma iğnesinden sonra kaç kez ilişkiye girilir ?

Yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan 36 saat kadar sonra meydana gelir. Bu sebepten de cinsel ilişki için en uygun zaman budur. Önemli bir nokta şu ki yumurta çatlatma iğnesi uygulandığı gün cinsel ilişkiye girilmemelidir. Üstte belirtilen süre sonra ise cinsel ilişkiye birkaç gün arayla girilmelidir.

Çatlatma iğnesinden sonra Beta HCG değerleri ne zaman yükselir ?

Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETAHCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETAHCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur.

Yumurtalık çatlamadan hamile kalınır mı ?

Erkekten sperm gelmezse kadında da yumurtalık olmazsa hamilelik gerçekleşmeyecektir. Rahim içindeki tüplerde sperm ve yumurtanın döllenmesi gerçekleşmekte ve daha sonra döllenen yumurta rahme yerleşmektedir. Rahmin büyümesi de rahim içinde gerçekleşmektedir. Yumurtlama olmadan hamilelik elbette ki gerçekleşebilir.

Yumurta çatlaması nasıl anlaşılır ? Çatlatma iğnesi nedir, nasıl ve ne için uygulanır ?

Adet döngüsü düzenli olan, 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama günü 14 gündür. Fakat adet döngüsü düzensiz veya 28 günden farklı olan bir kadın için yumurtlama gününü sabit bir gün olarak belirlemek zordur. Bu nedenle yumurta çatlamasının olduğu günü tespit etmek için vücudumuzda oluşan bazı belirtileri belirtilere dikkat etmek gerekir. Konu hakkında detaylar için adet gecikmesi hakkında detaylara yer verdiğimiz makalemizi okuyabilirsiniz.

Vajinal akıntıda değişiklik, yumurta çatlaması belirtisidir. Adet bittikten sonra yumurta olgunlaşmaya başladığında akıntı miktarı artmaya başlar ve yumurtlama günü geldiğinde ise kıvamı yumurta akı gibi şeffaf olur. Yumurta çatladıktan sonra akıntı tekrar opak hale gelir. Vajinal akıntıyı takip ederek yumurta çatladığı günü tahmin edebilirsiniz.

Yumurtanın çatladığının bir göstergesi de kasıklardaki ağrıdır. Kasık ağrısı yumurta çatlaması ile yumurtayı taşıyan folikül sıvısının karın iç zarında yaptığı irritasyona bağlı oluşur. Yumurta çatladığı gün görülür ve genelde bir gün devam eder.

Yumurta çatlamasına yakın artan östrojen hormonu nedeniyle cinsel istek de artar.

Yumurta çatladıktan sonra adet başlayana kadar vücut ısısı 0,5 C kadar yüksek seyreder. Vücut ısısını her gün sabah uyandığınızda ölçerek yumurtlamanın olduğu günü tespit etmek mümkün olur. Vücut ısısının yükselmesi, vücutta şişkinlik, memelerde hassasiyet, duygusal durum değişikliği yumurta çatladıktan sonra salgılanan progesteron hormonu ile ilişkilidir. Yani bu belirtilerin başlaması yumurtanın sağlıklı bir şekilde çatladığının göstergesidir.

Yumurta çatlatma iğnesi neden yapılır ?

Kadınlarda doğurganlık durumunun devam edebilmesi adına tüm sistem takip edilerek belli bir plana göre ilerlemelidir. Yumurta çatlamazsa yumurta hücreleri salınamaz. Buna bağlı olarak hücreler spermle bir araya gelemez de gebelik de oluşamaz. Bu sorunların önüne geçebilmek için yumurta çatlatma iğnesi isimli ilaç anne adaylarına verilir.

Çatlama olduğu anda kişinin gebe kalma olasılığı yükselir.  Kısırlık sorunlarının tedavisinde yumurta çatlatma iğneleri çok kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu iğneler kadın vücudunun standart ritmine uygun çalışma prensibine sahiptir.  İlacın içeriğinde ise hCG hormonu bulunmaktadır.  Ayrıca iğneler vücudumuzdaki LH hormonu ile eş değer olarak çalışır.

Yumurtlama problemlerinde yumurtanın oluşması ya da büyümesi aşamalarında bazı bozulmalar görülebilir.  Olgunlaşmış bir folikülde bulunan yumurtanın çatlamasına engel bir durum yoktur. Belirli zamanda beraberlik önerildiğinde, aşılama gerçekleştirildiğinde ya da yumurtalar atılmadan hemen önce toplanacaksa folikül 20 mm kadar büyüdükten sonra çatlatma iğneler verilir. Bu iğnelerin verilmesinden sonra 36 saat geçtiğinde yapılacak işlem gerçekleştirilir.

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır ?

Doğal süreçte yumurtlama aylık döngünün ortasına doğru gerçekleşir. Yani bu süre östrojen ve LH hormonlarının yükseldiği ana denge gelir. Yumurtlama olay gerçekleştikten sonra 24 saat içinde östrojen türü olan estradiol ve LH hormon seviyesi en yükseğe çıkar. Yumurtalar yeterli olgunluğa geldikten sonra 36 geçtiğinde yumurta çatlaması olur.

Yumurta çatlatma iğneleri yumurtalar belli olgunluğa ulaştıktan hemen sonra uygulanmalıdır. Her anne adayında adet döngüsü ve yumurtlama zamanı farklıdır. Bu yüzden de işlemin yapılacağı gün değişebilir. Düzenli kan tahlili ve ultrason yaparak süreç gözlemlenmeli ve yumurtanın olgunlaşma süreci her zaman takip edilmelidir.

Yumurtalar yeterli olacak kadar olgunlaşmadan yumurta çatlatma iğnesi yapmak yanlış olur. Bu süreçte iğne uygulansa da başarı yakalanamaz. Her kadında adet süreci farklı zamanda olduğu için işleme belli bir gün ya da zaman verilemez.  Yapılan tetkiklerle sürecin takip edilmesi gerekir.

Yumurta çatlatma iğnesi içindeki HCG hormonu gebelik testinde ölçülen temel hormonlardandır. Bu hormon da LH hormonu gibi yumurtlamayı sağlayan hormonları harekete geçirecektir. Bu hormon yumurtanın çatlamasını sağlar. İğnenin yapılmasından 36 saat kadar sonra yumurtlama oluşur.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl yapılır ?

Yumurta çatlatma iğnesi tetkikler sırasında doktorunuzun uygun gördüğü zaman yapılır. Nasıl yapılacağı da iğnenin prospektüsünde bulunmaktadır. Doktorunuz iğneyi uygulamadan önce size süreç ve işlemler hakkında detaylı bilgi verir. Çatlatma iğnesi kalçadan, cilt altına, göbeğin alt kısmındaki deri altına, üst kolun arka bölümüne yapılabilir.

Çatlatma iğnesinin yapılmasından 36 saat kadar sonra çatlama oluşur. Bu yüzden doğal yöntemlerle gebeliği mümkün olmayan kadınlar çatlatma iğnesinden sonra birkaç gün düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelidir. Bu durum gebe kalma ihtimalini arttırır.  Tüp bebek yöntemi tercih ediliyorsa da yumurtalar çatladıktan sonra hemen yumurta toplama uygulaması gerçekleştirilmelidir. Aşılama yöntemi yapılacaksa sperm transferi 36 saat sonrasında yapılmalıdır.

Yumurta çatlatma iğnesi sonrası ağrı olur mu ?

Yumurta çatlatma iğnesi birkaç farklı isimle üretiliyor. Bazı iğneler kalça kısmından direkt kas içine enjekte edilmektedir. Bazı iğneler de kol ya da karın bölgesinden cilt altına yapılır. İğne yapılırken ortaya çok kısa süreli bir ağrı çıkar. Ancak her işlemdeki gibi yumurta çatlatma iğnesinin de yan etkileri olabilir.

Çatlatma iğnesi yapılırken sadece iğnenin giriş acısı olur. Bu durum da çok doğaldır. Ancak çok az bir olasılıkla da olsa iğne ucu kılcal damarı zedeleyebilir. Bu durumda iğne yapılan bölgede kan damar dışına çıkarak morarma oluşturabilir. Profesyonel doktorlarda bu sorun yaşanmaz.

Yumurta çatlatma iğnesi yan etkileri nedir ?

Yumurta çatlatma iğnesi belli yan etkileri ortaya çıkabilir. Yumurtanın çatladığını gösteren karın ağrısı, göğüslerde hassasiyet cinsel isteğin artması, vajinal akıntı gibi belirtiler gayet normal olarak ortaya çıkabilir. Bu etkilere ek olarak kusma, ateş, nefes darlığı ya da mide bulantısı gibi ciddi yan etkiler de olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu durumlarda yumurtalıklar aşırı derecede uyarılmış olabilir. Yumurta çatlatma iğnesi sonrası gebelik testi için adet döneminin geçmesini beklemelisiniz.

Evet yazımızın sonuna gelirken sizlere evlerinizde hazırlayabileceğiniz yumurta çatlatma kürünü bırakıyoruz. Sağlıkla kalın, bizi takipte kalın..

YUMURTA ÇATLATAN HAMİLE KALMA KÜRÜ

MALZEMELER

– 1 tane açık kahverengi soğan

– Yarım litrelik pet şişe su

– Bıçak ve tencere

YAPILIŞI

Klorsuz ya da marketten alacağınız pet şişe sudan iki bardak kadarını tencerede kaynatın. Elinizdeki soğanı dört parçaya ayırıp kabuklarını ayıklayın. Ardından soğanları kaynamış olan suya atın ve 10 dakika kaynatın. Suyunu süzdükten sonra sabah ve akşamları ılık şekilde için. Her gün iki defa tüketilerek 15 gün boyunca uygulanması gereken bir kürdür. En geç 1 hafta sonra etkisini göstermesi beklenir.

 

Kaynak : Yumurta Çatlatma İğnesi Vurulduktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli ? & https://iyiarastir.com/yumurta-catlatma-ignesi-vurulduktan-sonra-nelere-dikkat-edilmeli/

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder